Canon EOS-R full-frame mirrorless systeem

 

Canon introduceert vandaag het geheel nieuwe EOS-R full-frame mirrorless camera systeem. Het systeem maakt gebruik van een nieuwe RF lensmount waar direct een aantal nieuwe lenzen voor beschikbaar komen. Daarnaast kunnen de bestaande Canon EF en EF-S lenzen via adapters ook gebruikt worden.

De Canon EOS-R heeft een 30.3 megapixel full-frame CMOS-sensor en DIGIC 8-beeldprocessor waardoor met 8 beelden per seconden kan worden geschoten, of 5 beelden per seconde met auto-focus tracking. De camera kan scherpstellen in slechts 0.05 seconden en doet dat met 5.655 autofocus-punten die al vanaf -6 EV werken, waardoor zelfs bij erg weinig licht nauwkeurig kan worden scherpgesteld.   

Naast een elektronische zoeker met 3.69 miljoen beeldpunten beschikt de nieuwe camerabody over een volledig roteerbaar LCD scherm, wat de camera ideaal maakt voor selfies en vloggers. Voor video kan in 4K worden geschoten, zelfs in 10-bit via de HDMI output.

Lenzen

De lens-line-up bestaat voorlopig uit een 24-105mm f/4.0 zoomlens, een 28-70mm f/2.0 zoomlens, een 50mm f/1.2 primelens én een 35mm f/1.8 Macro lens.

Bestaande Canon EF en EF-S lenzen zijn via diverse mount-adapters ook te gebruiken. Naast een standaard adapter komt er ook een adapter beschikbaar die het mogelijk maakt om drop-in filters te gebruiken, wat vooral ideaal is voor video toepassingen.

Beschikbaarheid en prijzen

De EOS R Body en de RF 24-105mm f/4L IS USM lens zullen vanaf medio oktober verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van zo'n €2.540,- voor de body en €1.220,- voor de lens. De Canon EF-EOS-R mount adapter zal dan ook direct beschikbaar zijn voor een prijs van € 120,-

De RF 50mm f/1.2L USM volgt iets later voor een adviesprijs van
€2.540,-, de RF 28-70mm f/2L USM zal naar verwachting pas vanaf eind december verkrijgbaar voor een adviesprijs van €3.300,- net als de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM die een adviesprijs krijgt van €560,-

 

Gijs de Koning

Freelance Fotograaf en Content Creator - youtube, podcast, social media